Ruoansulatus sekä vatsahapot

Uncategorized Jul 17, 2021

 Jos ruoansulatuksesi ei toimi kunnolla, ei ole väliä, vaikka söisit kuinka terveellisesti ja ottaisit tunnollisesti kaikki lisäravinteesi. Puhutaanpa vatsan roolista ruoansulatukseen.

Vatsalla on kaksi isompaa roolia ruoansulatuksessa; Mekaaninen ja kemiallinen ruoansulatus. Kemiallinen osa on vatsahappojen valmistusta. Vatsahapot aloittavat ruuan pilkkomisen, tappavat mikrobeja sekä stimuloivat myöhemmän vaiheen ruoansulatusta. Mekaaninen prosessi on käytännössä ruuan kuljetusta ympäri vatsalaukkua sekä ruuan kuljetus vatsahappohin.

Silloin kun syöt, käytät samalla kaikkia aisteja, jotka auttavat ruoansulatuksen käynnistymisessä. Tuoksut, maku, suun reseptorit, kieli, kurkku, pureskelu- kaikki antavat signaaleja kehollesi: Ruokaa on tulossa! Tutkimukset osoittavat, että kaikki ruokaan liittyvä, jopa ruokakellon käyttö voivat aloittaa ruoansulatuksen. 

Gastriini on hormoni, joka kertoo vatsallesi, että on aika aikaa valmistamaan vatsahappoja. Suurin osa ihmisistä kenellä on ruoansulatusongemia on ongelmia myös vatsahappojen kanssa. Närästys tai refluxio-ongelmat ovat yleisiä. Ne saattaa aiheutua liiallisesta  happojen tuotannosta tai sulkijjalihaksen toimintahäiriöstä, joka sijaitsee vatsan ja ruokatorven välissä. Toimintahäiriön vuoksi vatsahapot” vuotavat” ruokatorveen,

Suurin osa ihmisistä ei tiedä, että on jos vatsassasi on liian vähän happoja, se on yhtä paha tai jopa pahempi asia kun se jos happoja on liian paljon.   Närästystä tai happojen ylösnousua ei kannata hoitaa puskuroimalla tai pysäyttämällä hapon tuotantoa. Tämä saattaa johtaa pitkällä aikavälillä terveys ongelmiin. Näiden oireiden aiheuttaja pitää hoitaa piois, lääkkeet hoitaa pelkkää oiretta, ei sen aiheuttajaa. Pahimmillaan tästä voi seurata ruoansulatuksen toimintahäiriö.

Vatsahapoissa on kolme pää ryhmää:

  • Lima joka suojaa vatsan sisäpintaa hapoilta sekä ruoansulatusentsymeiltä vatsassa.
  • Pepsinogeeni, joka aktivoituu vatsalaukussa pepsiiniksi. Pepsiini hajoittaa proteiineja
  • Suolahappo (Hydrochloric acid ,HCl) muntaa pepsinogeenin pepsiiniksi. Suolahappo pitää vatsan pH:n tasaisena, noin 2,0 arvossa. Se myös pilkkoo ruokaa sekä tappaa mikrobeja.

Kasvava ongelma on suolahapon heikenynyt tuotanto. Usa:ssa tehdyssä tutkimuksessa arviolta 45-50% ihmisistä kärsii matalasta vatsahappotasoista. Jos vatsassa ei ole tarpeeksi suolahappoja, pepsinogeenejä ei voi muuttaa pepsineiksi. Tämä takoittaa sitä että et voi pilkkoa ruuasta saatavia proteiineja. Jos kehosi ei pysyty pilkkomaan proteiineja ja kuituja, et saa tarvittavia ravinteita ruoastasi.

Merkkäjä siitä, jos et tuota tarpeeksi vatsahappoja:

  • Ilmavaivoija tunnin sisällä ruokailusta
  • Vatsan turpoamista ruokailun jälkeen.
  • Makuaisti huononee, varsinkin lihatuotteiden.
  • Pahoinvointia kun otat lisäravinteita
  • Kynsien haurastuminen
  • Ruoka tulee pilkkoutumattomana ulos
  • Vatsakivut
  • Pahan hajuinen hengitys
  • Ruokahalun menetys
  • Estrogeeninen muodotus kehossa
  • Akne
  • Masennuksen kaltaiset oireet

Vatsahalpot ovat myös tärkeitä myöhäisemmän vaiheen ruoansulatuksessa, kun pilkotaan rasvoja sekä hiilihydraatteja. Jos sinun täytyy nostaa suolahappotasoja ruoansulatuksen parantamiseksi, kokeile Betainea. Ota tabletit ruokailun yhteydessä. Aloita ottamalla 250-500mg. Jos oireet eivät parane tai postu, lisää annosta 250mg. Kun tunnet lämpimän tunteen vatsassasi, tiedät että olet löytänyt itsellesi sopivan annoskoon. 

 

Lähde: Mi40nation

Suomennos: Tuomas Takalo

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.